Deszkák

Piaf – avagy Botos Éva megunhatatlan

Picit több, mint egy hete láttam utoljára Őt, de ma megint nagyon kellett. Ismét Párizsban voltam, most Edith Piafként vitt oda. Botos Éva leírhatatlanul zseniális. Számtalanszor láttuk már, mint Piaf. Majdnem napra pontosan két éve Veszprémben, és azóta újra és újra meg kell néznem ebben (is), mert mindig más és más, mégis ugyanolyan fantasztikus. Ma különösen jó volt. 

A mai nap a kiscsajom számára egy várva várt nap volt. Special guest volt velünk, és azt gondolom elfogulatlan véleményt kaptunk Tőle is: Éva szuper, fantasztikus és remekül illik rá a szerep.

Nehéz lenne megmondani, hogy a 8 éves Évát, vagy Tantónénit várta jobban ezen a napon. Egy hete nem lehetett bírni vele, de úgy igazából meg volt őrülve. Végülis most találkozott a 2. és a 3. anyukája egymással:) Izgult. De persze emellett nagyon otthon van a Centrálban. Élvezi, hogy mindenki ismeri, viszont most több új emberrel is megismerkedett, elmesélhette miket látott már és megmutatta a vadi új Botos Évás pólóját, egyszóval büszke volt a Barátnőjére. Én pedig azt gondolom, hogy tökéletes példaképet választott magának, mind emberileg, mind szakmailag. Éva a legédesebb, legcukibb, legkedvesebb és persze a legtehetségesebb színésznő, akivel összehozhatta a “véletlen”. Jól választott. Ma ismét előjött, hogy honnan is van az ismertség. Felidéztem magamban az elmúlt 3 évet. Elmeséltem. Visszaemlékeztem mennyire nem akartam, hogy Ő legyen a kiválasztott. Ő lett. Megfogalmazhatatlan lenne, hogy mennyire bánnám, ha nem így alakul. Nekem Éva a mentőöv. A Jolly Joker. Ő az, akivel nem lehet mellényúlni, legyen szó bármilyen darabról. Nagy valószínűséggel mindenben láttam az elmúlt 3 évben és szó szerint megmentett. Ha Ő nem lenne, negyed ennyit sem járnánk színházba. Meg persze nem lenne Horgas Eszti és még egy csomó minden. De van 🙂 

Edith Piaf, du3, spontán megmozdulás ismét. Nem terveztük, legalábbis annyival előbb nem, mint szoktuk. Így egy jegy volt az első sorban, természetesen Lizáé, mi hátul ültünk, 9. utolsó! sor. Nem szeretem, nem látok, sosem ülök ott. Már izgin indult, a jegyszedő csajszi mondta, mindegy merről megyünk, gondoltam akkor jó lesz a jobbról, mert hogy Liza is ott ül. Persze jobbról nem lehet a 9. sorba menni. Sebaj, irány a bal:) Gyermek még egyszer feltűnt kezdés előtt, de aztán ő éli a maga életét önállóan. Mint a legtöbb 8 éves, mikor színházban jár:))) Ami szuper volt innen, azon túl, hogy így teljesen más perspektívából láttam a darabot, hogy Éva pont velem szemmagasságban, tök egyenesen velem szemben énekelt bele a mikrofonba. Nem vagyok biztos benne, hogy nem látta, hogy végig énekeltem a dalokat, tudom mindet kívülről, imádom, amiket kihoz belőlük. Csukott szemmel hallgatom, de akkor mindig rászólok magamra, hogy nézni is imádod, hé..nyisd ki a szemed. Ha valaha is éreztem úgy, hogy túl rövid a darab, akkor ez ma az volt. Még nem telt el 20 perc (érzésre) és már üdvözöltük Mylordunkat. Ennél szörnyűbb érzést. Mindig optimista vagyok, de ezesetben a pohár már félig üres… Nem létezik, hogy már itt tartunk és az sem, hogy már csak a második fele van hátra. Emlékszem mikor Nyíregyen a Vidoron 2x egymás után lement a Broadway megkérdeztem Tőlük, hogy újra? 🙂 valamiért csúnyán néztek rám, lehet hogy fáradtak voltak? 🙂 ma is még még bírtam volna. Ha figyeltem volna, hogy a Farkas az esti darab Bástival.. pedig szoktunk ilyet, hogy délutáni és esti darab egyben. Ma jöttünk vissza, végülis holnap suli, legalább tegyünk úgy, mint egy normális család. 

Lehet, hogy csak én érzem így, de a Kossuth díjnak súlya van. Mondjon bárki bármit. Lehet ebből politikai kérdést csinálni, de én nem vagyok hajlandó. Nagy-Kálózy Eszter ma más volt. Nekem legalábbis. Súlya volt mindennek, amit és ahogy csinált. Eddig is imádtam, de ma brillírozott. Az is tény, hogy Karinát sokkal jobban szeretem Momone szerepében, nekem ez olyan, mint Jani a Függönyben. Övé a szerep és kész. 

Mivel a tervezettől eltérően úgy alakult, hogy nem kellett ma vezetnem így délután 3 ide vagy oda ihattam pezsit előtte is, szünetben is.  Bármennyire is szoktam tartani, hogy 6 előtt nincs alkohol, színház pezsgő nélkül..főleg Évát nézve.. neeem az igazi. 

Éva a nagybetűs Színésznő. Egy olyan színésznő, aki ha énekelni kell felülmúlja mindazt, amit addig prózai színészként mutatott. Csontvelőig hatol a hangja, az energiák, amiket egy ilyen Piaf előadáson megmozgat leírhatatlan extázist bírnak okozni lelkekben. Az enyémben mindenképp. Imádom, ha játszik, de ha énekel az olyan, mintha a világ összes bajára gyógyír lenne. Semmi más nem kellene a népnek, csak bazi nagy hangszórókon nyomatni az énekét. Fenséges, királynő, egy igazi kincs, akinek örökké hálás leszek. Mindenért. A dalokban benne van az életem. És ahogy előadja ki tudom én is adni magamból a feszültséget. Mindet. Úgy jövök ki, hogy a következő három hétre feltöltött, míg újra látom. Akkor újra próza, újra Április Párizsban, de abban is fantasztikus. És mivel ide is meg oda is Lizás a túra, kell egy áprilisban, ahol ismét önzőzhetek, Grönholm módszer, senkit nem viszek, ez Horgas Eszti koncerten is tök jól működött. Pedig minél több embernek mutatom meg ki is Ő, egyre többen akarják látni, nézni színpadon. Mert páratlan. Mert messze a legjobb. Mert úgy énekli Padam Padam Padam, hogy az emberen végigfut a hideg. De felsorolhatnám a Harmonikást, vagy az Uram, Uram c. számot is. Minden előadás után úgy érzem, hogy Botos jobb Piaf magyarul, mint Piaf volt eredetiben. És még mindig nem tudom mit csinál, de azt nagyon jól csinálja:) Pont ezért az áprilisban is esedékes 4 színházból 2 Botos. 

Ja, és azzal a rémhírrel fogadott a jegyes néni, hogy nem a Sok hűhó lesz Keszthelyen, hanem a Házassági leckék… Komolyan??? Mi az hogy a Botos nincs Keszthelyen? Mi az, hogy egy négy szereplős darabot visznek le nyári színháznak? Mi az, hogy Stohlt kell néznem nyáron??? 17 éve járunk le, a kezdetektől, és még sosem éreztem, hogy nem akarok menni, most erősen gondolkodom. Tamás!!! Ezt most hogy? Nyáron a sokszereplős, könnyed, látványos darabokon akarunk szórakozni! És főleg a Botoson… Mert ő még mindig messze a legjobb a színházban, az országban…

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!